Cara Muhammad Ali Ajak Anaknya Berhijrah

Share:

Cara Muhammad Ali Ajak Anaknya Berhijrah


Peninju lagenda dunia, Muhammad Ali merupakan antara ikon tinju paling dihormati di seluruh dunia dan merupakan seorang muslim.


Terdapat satu kisah yang amat menarik tentang cara bagaimana menegur anaknya yang berpakaian terlalu mendedahkan tubuhnya.

Satu hari, anak perempuan Muhammad Ali tiba di rumahnya memakai pakaian yang agak mendedahkan dan Muhammad Ali telah memberi teguran dengan cara yang unik dan wajar dicontohi.

Ini adalah cerita yang disampaikan oleh anak perempuannya:

Apabila kita tiba dirumah, seorang pemandu diiringi adik perempuan saya, Laila, dan saya sehingga ke dalam rumah. Seperti biasa, ayah telah bersembunyi di sebalik pintu menunggu untuk menakut-nakutkan kami."

Kami disapa dengan pelukan dan ciuman oleh ayah. Ayah saya melihat saya dan beliau berkata sesuatu yang saya tidak akan lupa sampai bila-bila iaitu:

"Hana, segala-galanya yang dicipta Allah SWT berharga di dunia dilindungi dan sukar untuk kita dapat. Di manakah kita boleh dapat berlian? Jauh ke dalam tanah, ditutup dan dilindungi. Di manakah kita boleh dapat mutiara? Jauh di bawah lautan, ditutup dan dilindungi dengan cangerang yang indah. Di manakah kita boleh dapat emas? Jauh ke dalam lombong, ditutup dengan lapisan dan lapisan batu. Kita perlu bekerja keras untuk mendapatkannya." 

 Dia memandang saya dengan mata yang serius. 

 "Tubuhmu suci wahai anakku. Kau jauh lebih berharga daripada berlian dan mutiara, dan harus ditutupi dan dilindungi juga."

Memang cara yang hebat untuk mengajak anak-anak berubah. Teguran yang tidak melampau dan mempunyai maksud tersirat.

Tiada ulasan